Ανακοινώσεις Μεταπτυχιακών Σπουδών

Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης

Τρίτη διάλεξη εαρινού εξαμήνου ΠΜΣ, Νίκος Καλογεράς, ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ," ΤΟ ΩΠΛΙΣΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ AΠΟ ΔΟΜΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΣΕ ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΔΟΜΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ", Παρασκευή 13 Μαϊου 2022, ώρα 19.00

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ         
Διευθύντρια: Αμαλία Κωτσάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια
ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ 
Τρίτη  διάλεξη του εαρινού  εξαμήνου  2021-22   (ανοικτή και online)

Νίκος Καλογεράς  
Δρ αρχιτέκτων, ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ 

ΤΟ ΩΠΛΙΣΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ AΠΟ ΔΟΜΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΣΕ ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΔΟΜΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ 

Παρασκευή 13 Μαϊου 2022, ώρα 19.00
tuc-gr.zoom.us/j/81866330654
Meeting ID: 818 6633 0654
Password: 753435

Η επινόηση του ωπλισμένου σκυροδέματος τον 19ο αιώνα έδωσε και τον χαρακτηρισμό του ως το πλέον σύγχρονο δομικό υλικό της εποχής μας.Παρόλο που οι ιδιότητες των υδραυλικών κονιαμάτων ήταν γνωστές απο την εποχή των Ρωμαίων η ενίσχυσή τους με μεταλικά στοιχεία ξεκίνησε να γίνεται περι τα μέσα του 19ου αιώνα.Την ίδια περίπου εποχή επιτυγχάνεται και η παραγωγή τεχνητού υδραυλικού κονιάματος, του τσιμέντου.
Τα πλεονεκτήματα του νέου υλικού και κυρίως το άκαυστο αλλά και το εύπλαστο αναγνωρίζονται γρήγορα και προκαλούν την έκδοση πολλών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας κυρίως στην Γαλλία (VICAT, StLEGER, LAMBOT, MONIER, HENNEBIQUE), στην Αγγλία (FROST, ASPDIN, BRUNEL, RANSOME) και στην Αμερική (WHITE, SAYLOR,).
Ωστόσο η μεγάλη διάδοση του ωπλισμένου σκυροδέματος ως βασικού δομικού υλικού θα γίνει τον επόμενο αιώνα,τον 20ο, όταν η χρήση του θα βοηθηθεί και απο την  ίδρυση και ανάπτυξη των γραφείων μελετών που προδιαγράφουν και μελετούν το ωπλισμένο σκυρόδεμα ως δομικό σύστημα  και όχι ως δομικό υλικό. Έτσι τα συστήματα που περιγράφονται στα διπλώματα ευρεσιτεχνίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν απο  οποιονδήποτε κατασκευαστή χωρίς περιορισμούς, δηλαδή «ανοίγουν». (VULGARISATION). Επίσης θα βοηθηθεί απο την «πλαστική νομιμοποίησή»του απο τους πρωτοπόρους του Μοντέρνου Κινήματος, παρόλη την αμηχανία που έδειξαν όταν ξεκίνησαν να το χρησιμοποιούν.
Στην Ελλάδα το ωπλισμένο σκυρόδεμα χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1905 για την κατασκευή διαφόρων κτιρίων όπως μίας τριόροφης κατοικίας στην οδό Σταδίου, μίας γέφυρας στον Κηφισσό και μίας σειράς απο αποθηκευτικά κτίρια. Σημειώνεται ότι ήδηαπο το 1916 λειτουργεί και σχετική έδρα στο ΕΜΠ ενώ αναπτύσσεται ραγδαία και η παραγωγή τσιμέντου απο τα δύο μεγάλα  Ελληνικά εγοστάσια Τιτάν και Ηρακλής-Ολυμπος.
Η Ελληνική Σχολή Ωπλισμένου Σκυροδέματος γεννιέται.