Ανακοινώσεις Μεταπτυχιακών Σπουδών

Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης

Υποτροφία Αριστείας του Παγκρητίου Κληροδοτήματος για το έτος 2020 στον Χαράλαμπο Μουδατσάκη, μεταπτυχιακό φοιτητή Σχολής Αρχιτεκτόνων μηχ. ΠΚ

Υποτροφία Αριστείας του Παγκρητίου Κληροδοτήματος για το έτος 2020 στον Χαράλαμπο Μουδατσάκη, μεταπτυχιακό φοιτητή Σχολής Αρχιτεκτόνων μηχ. ΠΚ

Η Υποτροφία Αριστείας του Παγκρητίου Κληροδοτήματος για το έτος 2020 για μεταπτυχιακό φοιτητή της Σχολής Αρχιτεκτόνων μηχ.  δόθηκε στον Χαράλαμπο Μουδατσάκη, αρχιτέκτονα ΠΚ,  για την ερευνητική του πρόταση με τίτλο «Τρόποι και Μέθοδοι Αποκαταστάσεων και Επεμβάσεων των Εγκαταλελειμμένων Βιομηχανικών Κτιρίων της Κρήτης» και επιβλέπουσα την αναπληρώτρια καθηγήτρια Αμαλία Κωτσάκη.
Η έρευνα που πρότεινε αφορά μεθόδους αποκατάστασης και επανάχρησης του εγκαταλελειμμένου βιομηχανικού κτιριακού αποθέματος της Κρήτης  (1898-1974) και θα πραγματοποιηθεί στο Eργαστήριο Nεοελληνικής Αρχιτεκτονικής, Πόλης και Πολιτισμού  της Σχολής Αρχιτεκτόνων μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης το οποίο διευθύνει η αν. καθηγήτρια Αμαλία Κωτσάκη.
 Βιομηχανικά συγκροτήματα, κτίρια και άλλοι χώροι που αναπτύχθηκαν στην τομή της πόλης και της βιοτεχνίας κατά το παρελθόν σημασιοδότησαν χρήσεις και χαρακτήρισαν περιοχές. Σήμερα, αποτελούν στοιχεία μνήμης, τεκμήρια της ιστορίας και αναπόσπαστα (;) μέρη του πολιτισμικού τοπίου. Σημαντικό είναι το θέμα της μετάβασης και διαδοχής της βιομηχανικής ιδιοκτησίας από την ιδιωτική, κατά παράδοση, στη δημόσια σφαίρα, προσεγγίζοντάς την ως πολιτιστικό πόρο και αστική κληρονομιά.
Το χρηματικό ποσό για την  υποτροφία είναι $4.000 (ΗΠΑ) και αποτελεί δωρεά του Παγκρητίου Κληροδοτήματος [www.pancretanpef.org]. 
Η αξιολόγηση των προτάσεων έγινε από Καθηγητές του Πολυτεχνείου Κρήτης που έχουν τιμηθεί με το Βραβείο Αριστείας του Ιδρύματος. Τα κριτήρια αξιολόγησης περιελάμβαναν την επιστημονική πρωτοτυπία του έργου, την μεθοδολογία υλοποίησής του και την επιστημονική επάρκεια του υποψήφιου μεταπτυχιακού φοιτητή.