Δραστηριότητες

Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης

Συμμετοχή της Αμαλίας Κωτσάκη, ως UNESCO expert σε διεθνή επιστημονική συνάντηση στη Champagne

Δελτίο Τύπου
Συμμετοχή της Αμαλίας Κωτσάκη,  ως UNESCO expert σε διεθνή επιστημονική συνάντηση στη Champagne.

Από 12 έως 17 Ιουλίου 2021 πραγματοποιήθηκε στο Chalons en Champagne της Γαλλίας επιστημονική συνάντηση και workshop με αντικείμενο τη "Συμβολή της αρχιτεκτονικής στην ανάδειξη της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς  και της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης σε οινικές περιοχές" με μελέτη περίπτωσης την Champagne,  περιοχή που περιλαμβάνει τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και αρχιτεκτονικά μνημεία και έχει εγγραφεί στον κατάλογο των μνημείων της Παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO..
Φοιτητές Αρχιτεκτονικών Σχολών σε διάστημα 12 ημερών σχεδίασαν και υλοποίησαν αρχιτεκτονικά έργα μικρής κλίμακας  σε φυσικό μέγεθος  τα οποία θα  εγκατασταθούν στους αμπελώνες - μνημεία φυσικού κάλλους της περιοχής της Champagne  Πρόκειται για μικρές ελαφρές κατασκευές κατάλληλες για στάση, παρατήρηση του τοπίου, γευσιγνωσίες, φαγητό, παιχνίδι, ενημέρωση αλλά και για μια διανυκτέρευση. 
Κατά τη διάρκεια της επιστημονικής συνάντησης τα 20 Unesco experts και  μέλη του δικτύου UNITWIN-UNESCO «Culture, Tourism, Development » ανάμεσα στα οποία και η Αμαλία Κωτσάκη εξέτασαν την επιρροή και τις προοπτικές αυτών των παρεμβάσεων στο τοπίο σε μια προσπάθεια συμβολής της μικρο-αρχιτεκτονικής στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς σε οινικές περιοχές.
Ανάμεσα στις προοπτικές που χάραξε η επιστημονική συνάντηση - workshop είναι και η οργάνωση από το Πρόγραμμα μεταπτυχιακών Σπουδών της Σχολής Αρχιτεκτόνων μηχ. ΠΚ  με τη συνεργασία ιταλικών,  ισπανικών και κυπριακών Σχολών αντιστοίχων δράσεων σε ελληνικούς αμπελώνες αλλά και ελαιώνες.