Ανακοινώσεις

Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης

Δεύτερη διάλεξη εαρινού εξαμήνου ΠΜΣ, Θεόδωρος Αραβάνης, Σύμβουλος Επικρατείας, "Η νομική προστασία των μνημείων εντός αστικών περιοχών-Η περίπτωση της Ακρόπολης και ο ρόλος του Σ.τ.Ε", Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022, ώρα 19.00

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ         
Διευθύντρια: Αμαλία Κωτσάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια
ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ 
Δεύτερη διάλεξη του εαρινού εξαμήνου 2021-22 (ανοικτή και online)

Θεόδωρος Αραβάνης 
Σύμβουλος Επικρατείας 

Η νομική προστασία των μνημείων εντός αστικών περιοχών.
Η περίπτωση της Ακρόπολης και ο ρόλος του Σ.τ.Ε

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022, ώρα 19.00

tuc-gr.zoom.us/j/81866330654
Meeting ID: 818 6633 0654
Password: 753435

Είναι αποδεκτό στην Ελλάδα και διεθνώς (Σύμβαση της Γρανάδας κλπ) ότι η προστασία των μνημείων δεν περιορίζεται στα ίδια τα μνημεία, αλλά επεκτείνεται σε μια ευρύτερη ζώνη που τα περιβάλλει εξασφαλίζοντας την ανάδειξή τους. Ειδικότερα στην Ελλάδα τα μνημεία και ο περιβάλλων χώρος τους προστατεύονται τόσο από τον αρχαιολογικό νόμο, που επιβάλλει τον έλεγχο των οικοδομικών εργασιών επί ή πλησίον μνημείωναπό το Υπουργείο Πολιτισμού,  όσο και από την πολεοδομική νομοθεσία, με τη θέσπιση ειδικών όρων δόμησης και χρήσης.
Η εισήγηση θα παρουσιάσει τον ρόλο του Συμβουλίου της Επικρατείας, ανωτάτου διοικητικού δικαστηρίου της χώρας, στην προστασία των μνημείων και αρχαιολογικών χώρων μέσω χαρακτηριστικών παραδειγμάτων από την πλούσια σχετική νομολογία.Ιδιαίτερα θα μας απασχολήσει η περίπτωση της Ακρόπολης των Αθηνών, μνημείου της παγκόσμιας κληρονομιάς, και της ευρύτερης αστικής ζώνης γύρω από αυτήν. Στην περίπτωση αυτή οι γύρω συνοικίες τέθηκαν από νωρίς υπό αυστηρό προστατευτικό καθεστώς, ενώ εξαίρεση αποτέλεσαν τμήματα της περιοχής Μακρυγιάννη, όπου ανεγέρθηκαν ψηλά κτίρια με δυσμενείς συνέπειες για τα μνημεία και την πόλη, βάσει του ΓΟΚ και μετά από ελλιπή αρχαιολογικό έλεγχο. 
Μέσα από τέσσερις πρόσφατες αποφάσεις του Σ.τ.Ε., που εκδόθηκαν μετά από προσφυγές περιοίκων, θα αναλυθεί η στάση του δικαστηρίου και οι αρχές προστασίας των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων που έχει θέσει το Δικαστήριο. Οι αρχές αυτές δεν περιορίζονται στις συγκεκριμένες υποθέσεις αλλά έχουν και ευρύτερη εφαρμογή.