Ανακοινώσεις

Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης

Διάλεξη εαρινού εξαμήνου ΠΜΣ - Βλάσης Κουμούσης - 12-02-2021, ώρα 19.00

Δεύτερη διάλεξη του εαρινού εξαμήνου του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών
Βλάσης Κουμούσης 
Πολιτικός μηχανικός, ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ

Σεισμική μόνωση.
Σύγχρονη αντισεισμική προστασία κατασκευών,  
μνημείων & εκθεμάτων

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021, ώρα 19.00
tuc-gr.zoom.us/j/81866330654
 
Η σεισμική μόνωση και οι τεχνολογίες που την συνοδεύουν προσφέρουν σήμερα εναλλακτική λύση στον αντισεισμικό σχεδιασμό των κατασκευών, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που ο συμβατικός πλάστιμος σχεδιασμός,λόγω μειωμένης δυνατότητας παρέμβασης στον φέροντα οργανισμό, αδυνατεί να υποδείξει αποτελεσματική λύση. Παρεμβαίνει συνήθως στη βάση της κατασκευής με σκοπό την δραστική μείωση της σεισμικής διέγερσης που θα καταπονήσει την ανωδομή. Η απορρόφηση της σεισμικής ενέργειας συντελείται στους μονωτήρες με αναπόφευκτη συνέπεια την ανάπτυξη μεγάλων μετακινήσεων στη στάθμη της σεισμικής μόνωσης και την συνακόλουθη μεταβολή του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και των εγκαταστάσεων.
Σήμερα στις ΗΠΑ, Ιαπωνία, Κίνα, Ιταλία, Ελλάδα κ.α. η σεισμική μόνωση χρησιμοποιείται συστηματικά στην αντισεισμική θωράκιση γεφυρών, κτιρίων μνημείων, μουσείων και εκθεμάτων.
Η διάλεξη θα επικεντρωθεί στις βασικές αρχές που διέπουν τη σεισμική μόνωση αναφέροντας τα πλέον διαδεδομένα συστήματα – μονωτήρες καθώς και χαρακτηριστικές εφαρμογές ενώ θα παρουσιάσει διεξοδικά το σύστημα σεισμικής μόνωσης του αγάλματος και της βάσης του Ερμή του Πραξιτέλη στο νέο μουσείο της Ολυμπίας.