Προσωπικό

Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης

Γεροπάντα Βασιλική

Επίκουρη Καθηγήτρια

Πολεοδομικός Σχεδιασμός και νέες τεχνολογίες

Συνοπτικό Βιογραφικό

Η Βασιλική (Βαλίνα) Γεροπάντα είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στον Πολεοδομικό Σχεδιασμό και Νέες Τεχνολογίες στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Κατέχει διδακτορικό δίπλωμα (PhD) στο σχεδιασμό ευφυών πόλεων (smart city) από την Università degli studi di Roma, Sapienza, Italy, μεταπτυχιακό δίπλωμα Ma σε Housing & Urbanism από την Architectural Association, School of Architecture, London, UK, και δίπλωμα Αρχιτέκτονα Μηχανικού από το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν τον μετασχηματισμό των πόλεων λόγω των σύγχρονων παγκόσμιων προκλήσεων μέσω του μοντέλου της έξυπνης πόλης και όχι μόνο. Τα τελευταία ερευνητικά της έργα εξετάζουν σχετικές μεθοδολογίες για να καταστήσουν τους ανθρώπινους οικισμούς πιο περιεκτικούς, ασφαλείς, ανθεκτικούς και βιώσιμους• σε σύγχρονες προσεγγίσεις για τη διατήρηση και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη χρήση ΤΠΕ• στον βιώσιμο - έξυπνο τουρισμό• και στο μέλλον της αρχιτεκτονικής εκπαίδευσης.

Έχει συμμετάσχει σε διάφορα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα σε capacity building στον τομέα των ευφυών πόλεων και ευφυή τουρισμό (πχ LMPΤ και Discover - Erasmus Plus, KA2), ενώ έχει κερδίσει χρηματοδοτήσεις για έρευνα και διαλέξεις σε Cambridge, Ινδία, Κορέα, Περού, Κατάρ, Βιετνάμ, Ιταλία και Λίβανο. Έχει δημοσιεύσει πληθώρα άρθρων σε θέματα αστικής και αρχιτεκτονικής ανάπτυξης με ΤΠΕ, σε χρήση στρατηγικής ευφυών πόλεων, σε διεθνή μνημεία, μουσειακές εγκαταστάσεις κτλ, ενώ είναι συν-επιμελήτρια δύο βιβλίων. Έχει επίσης εκτεταμένη συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια, εργαστήρια, σεμινάρια, ενώ επί του παρόντος υπηρετεί ως κριτής και μέρος του συντακτικού συμβουλίου τεσσάρων διεθνών επιστημονικών περιοδικών.

Το 2018 προτάθηκε για το βραβείο RIBA International 2019 για τη συμβολή της στην Αρχιτεκτονική μέσω της ηγεσίας της σκέψης, της εκπαίδευσης και της έρευνας. Τον ίδιο χρόνο επιλέχθηκε να ανοίξει το 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Προέδρων της UNESCO στο Περού συζητώντας τον αντίκτυπο των ICT στην πολιτιστική αναβίωση της Ρώμης. To 2018 ίδρυσε επίσης την πλατφόρμα Avrions, (www.avrions.com) που στοχεύει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης όσον αφορά τη χρήση ICT στις σύγχρονες πόλεις και δημιουργία ενός μηχανισμού διανομής και ανταλλαγής γνώσης στο αντικείμενο με σκοπό την πολιτιστική και χωρική καινοτομία.

Μαθήματα

Ερευνητικά ενδιαφέροντα

Έξυπνες πόλεις, Περιβάλλον καινοτομίας, Έξυπνες - Ευφυείς περιοχές και Έξυπνα κτίρια
Πολεοδομία για αστική ανθεκτικότητα, αστική υγεία, ευζωία στην πόλη και κοινωνική καινοτομία
Στρατηγικές που βασίζονται στις ΤΠΕ για την πολιτιστική κληρονομιά και τον τουρισμό

Επικοινωνία

τηλ. (+30) 28210 37136
email: vgeropanta@tuc.gr