Προσωπικό

Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης

Γεροπάντα Βασιλική

Επίκουρη Καθηγήτρια

Πολεοδομικός Σχεδιασμός με νέες τεχνολογίες

Συνοπτικό Βιογραφικό

Η Βασιλική (Βαλίνα) Γεροπάντα είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στον Πολεοδομικό Σχεδιασμό και Νέες Τεχνολογίες στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Κατέχει διδακτορικό δίπλωμα (PhD) στο σχεδιασμό ευφυών πόλεων (smart city) από την Università degli studi di Roma, Sapienza, Italy, μεταπτυχιακό δίπλωμα Ma σε Housing & Urbanism από την Architectural Association, School of Architecture, London, UK, και δίπλωμα Αρχιτέκτονα Μηχανικού από το Πανεπιστήμιο Πατρών. 

Η ερευνητική της δραστηριότητα αφορά στα «οικοσυστήματα καινοτομίας», τις «ευφυείς πόλεις» (ψηφιακό περιβάλλον καινοτομίας, ευφυή clusters και τεχνολογικές συνοικίες, living labs, ευφυή περιβάλλοντα, ευφυή κτίρια και hyper connected spaces), user-experience data, culutral heritage and climate change.

Έχει συμμετάσχει σε διάφορα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα σε capacity building στον τομέα των ευφυών πόλεων και ευφυή τουρισμό (πχ LMPΤ και Discover - Erasmus Plus, KA2), ενώ έχει κερδίσει χρηματοδοτήσεις για έρευνα και διαλέξεις σε Cambridge, Ινδία, Κορέα, Περού, Κατάρ, Βιετνάμ, Ιταλία και Λίβανο. Έχει δημοσιεύσει πληθώρα άρθρων σε θέματα αστικής και αρχιτεκτονικής ανάπτυξης με ICT, σε χρήσης στρατηγικής ευφυών πόλεων και ICT σε διεθνή μνημεία, μουσειακές εγκαταστάσεις, κατοικίες, αστικούς χώρους και στη σύγχρονη αρχιτεκτονική εκπαίδευσης σε διεθνή journals. Έχει εκτεταμένη συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια, workshops και σεμινάρια. 

Το 2018 προτάθηκε για το βραβείο RIBA International 2019 για τη συμβολή της στην Αρχιτεκτονική μέσω της ηγεσίας της σκέψης, της εκπαίδευσης και της έρευνας. Τον ίδιο χρόνο επιλέχθηκε να ανοίξει το 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Προέδρων της UNESCO στο Περού συζητώντας τον αντίκτυπο των ICT στην πολιτιστική αναβίωση της Ρώμης. To 2018 ίδρυσε επίσης την πλατφόρμα Avrions, (www.avrions.com) που στοχεύει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης όσον αφορά τη χρήση ICT στις σύγχρονες πόλεις και δημιουργία ενός μηχανισμού διανομής και ανταλλαγής γνώσης στο αντικείμενο με σκοπό την πολιτιστική και χωρική καινοτομία.

Μαθήματα

Επικοινωνία

τηλ. (+30) 28210 37136
email: vgeropanta@arch.tuc.gr