Προσωπικό

Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης

Ουγγρίνης Κωνσταντίνος - Αλκέτας

Αναπληρωτής Καθηγητής

Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός & Οικοδομικές Τεχνολογίες Αιχμής

Συνοπτικό Βιογραφικό

Αρχιτέκτων-Μηχανικός, ΑΠΘ (1994) και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος, ΑΠΘ (2009). Visiting Research Associate, Harvard GSD (2004-2006). Συνεργάστηκε με ερευνητές του Harvard FAS, MIT Media Lab και MIT CSAIL. Από το 2006 διδάσκει Αρχιτεκτονικό Σχεδιασμό και Τεχνολογία και επιβλέπει ερευνητικές και διπλωματικές εργασίες στο ΑΠΘ (2006-2009) και στο Πολυτεχνείο Κρήτης (2008-σήμερα). Διευθυντής του Εργαστηρίου «Μεταβαλλομένης Αρχιτεκτονικής, Κινητικών Συστημάτων και Ευφυών Περιβαλλόντων» της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Η ειδίκευσή του σημειώνεται επάνω σε χωρικά κινητικά συστήματα, έξυπνα υλικά και ανταποκριτικές ψηφιακές διατάξεις δίνοντας βαρύτητα στη σύγχρονη τεχνολογία και την ανάπτυξη εξοπλισμών και λογισμικού για τη δημιουργία χώρων που ανταποκρίνονται ενεργά και με κατανόηση στις ανάγκες του ανθρώπου. Ανέδειξε και υποστηρίζει δύο νέες κατευθύνσεις δυναμικού σχεδιασμού με τις ονομασίες "spatial economy" και "sensponsive architecture". ΄Εχει εκτεταμένη συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια με γενική και ειδικευμένη θεματολογία με την έρευνά του να τροφοδοτεί επίσης workshops και περιοδικές δημοσιεύσεις. Οι θεματικές ερευνητικές περιοχές του, οι οποίες συμπληρώνονται διεπιστημονικά κυρίως από τις περιοχές της ψυχολογίας, τις νευροεπιστήμης και της επιστήμης των ηλεκτρονικών μηχανικών και των μηχανικών υπολογιστών, εντοπίζονται σε περιβάλλοντα ακραίων συνθηκών, εκπαίδευσης και παιχνιδιού. Είναι συγγραφέας των βιβλίων Transformations: Paradigms for Designing Transformable Spaces (2006) Harvard GSD Design and Technologies Report Series και Μεταβαλλόμενη Αρχιτεκτονική: Κίνηση, Προσαρμογή, Ευελιξία (2011) Εκδόσεις Ίων. Είναι επίσης συγγραφέας μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας.
Το διάστημα 1995-2012 εργάστηκε σε πλήθος αρχιτεκτονικών μελετών και κατασκευών με διεθνή προβολή. Το 2008 τιμήθηκε με το βραβείο Europe 40 under 40 Architecture Award. Σήμερα είναι σύμβουλος σε θέματα σχεδιασμού και τεχνολογίας της κατασκευής στο αρχιτεκτονικό γραφείο 124|SKG Architects.

Αναλυτικό βιογραφικό

Μαθήματα

Επικοινωνία

τηλ. (+30) 28210 37127
email: kouggrinis@isc.tuc.gr