Προσωπικό

Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης

Κουρουτάκη Αλεξάνδρα

Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π.)

Δρ. Ιστορικός τέχνης του Πανεπιστημίου Bordeaux Montaigne, Γαλλία (2014) με τιμητική διάκριση “Très honorable”. Μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης καθηγητών Γαλλικής Φιλολογίας, Ε.Α.Π. (2006). Απόφοιτη του Τμήματος Γαλλικής Φιλολογίας, Ε.Κ.Π.Α (1993) με τριετή υποτροφία Ι.Κ.Υ. και βαθμό πτυχίου “ Άριστα ”. Απόφοιτη Ελληνικού Ωδείου Αθηνών (1995), πτυχίο Σχολής Πιάνου, με “ Άριστα”. Απόδοση δεύτερης ειδικότητας ως Μουσικός, Π.Ε.16  (ΑΔΑ:ΒΙΨΠ9-Β0Χ).

Από το 2017 είναι μέλος του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης. Ανάθεση διεξαγωγής των εργαστηρίων των μαθημάτων « Ιστορία και Θεωρία του Πολιτισμού». Πριν το Πολυτεχνείο Κρήτης, είχε αναλάβει τη διδασκαλία των μαθημάτων «Ιστορία της Τεχνολογίας» και «Γαλλικά ειδικότητας» στο ΤΕΙ Κρήτης - Παράρτημα Χανίων, στα Τμήματα Ηλεκτρονικής και Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος (2004-2008). Έχει υπηρετήσει ως μόνιμη εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ν. Χανίων (2002-2017) και έχει διατελέσει επιστημονική υπεύθυνη του Πειραματικού Προγράμματος Εκπαίδευσης “E.R.M.I.S” αρ. 63, Σ.Ε.Π.Π.Ε. για τις Ξένες Γλώσσες, ΥΠΕΠΘ – Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (1998- 2001).

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντά επικεντρώνονται κυρίως στους τομείς της Ιστορίας της Νεοελληνικής τέχνης, της Θρησκευτικής ζωγραφικής (Αγιογραφίας), της Σχέσης μεταξύ των τεχνών, της αισθητικής  και φιλοσοφικής προβληματικής. Έχει δημοσιεύσει άρθρα για την Ιστορία της τέχνης και για τη διδακτική των ξένων Γλωσσών, σε έγκριτα διεθνή και Ελληνικά επιστημονικά περιοδικά με κριτές, σε συλλογικούς τόμους καθώς επίσης σε ηλεκτρονικά περιοδικά του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε συνέδρια και έχει πραγματοποιήσει διαλέξεις για την Ιστορία της τέχνης στη Σχολή ΑΡ.ΜΗΧ του Πολυτεχνείου Κρήτης, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων και στην ΚΕΠΠΕΔΗΧ Κ.Α.Μ.  Έχει αρθρογραφήσει για εικαστικές εκθέσεις και μουσικές εκδηλώσεις στον έντυπο και ηλεκτρονικό τοπικό τύπο. Έχει υποστηρίξει οργανωτικά αρχιτεκτονικές εκθέσεις. Μέλος του Δ.Σ. της Ιστορικής, Λαογραφικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας Κρήτης (Ι.Λ.Α.Ε.Κ).

Αναλυτικό βιογραφικό

Επικοινωνία
email: Kouroutaki@gmail.com , akouroutaki@isc.tuc.gr