Προσωπικό

Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης

Κουρουτάκη Αλεξάνδρα

Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π.)

Διδάκτωρ Ιστορικός τέχνης του Πανεπιστημίου Bordeaux Montaigne, Γαλλία (2014) με τιμητική διάκριση: “ Très honorable ”. Μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στη Γαλλική Φιλολογία, Ε.Α.Π. (2006). Απόφοιτη του Τμήματος Γαλλικής Φιλολογίας, Ε.Κ.Π.Α (1993) με τριετή υποτροφία Ι.Κ.Υ. και βαθμό πτυχίου “ Άριστα ”. Απόφοιτη Ελληνικού Ωδείου Αθηνών (1995) και πτυχίο Σχολής Πιάνου, με “ Άριστα”. Απόδοση δεύτερης ειδικότητας ως Μουσικός - Π.Ε.16  (ΑΔΑ:ΒΙΨΠ9-Β0Χ).  
Είναι διδάσκουσα Ε.ΔΙ.Π. (μέλος του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού) στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης. Το Γνωστικό της Αντικείμενο είναι : «Ιστορία της τέχνης με έμφαση στη Νεοελληνική ζωγραφική», ΦΕΚ Τεύχος B’ 2286/15.06.2020. Στην Αρχιτεκτονική Σχολή διδάσκει το υποχρεωτικό μάθημα επιλογής Ειδικά Θέματα Ιστορίας της Τέχνης (8ο εξάμηνο). Στο εαρινό εξάμηνο 2021-22 θα διδάξει τα μαθήματα Ιστορία και Θεωρία του Πολιτισμού 2 και 4.  
Έχει υπηρετήσει ως αποσπασμένη εκπαιδευτικός στη Σχολή ΑΡ.ΜΗΧ - Πολυτεχνείο Κρήτης (2015-2017) και στο ΤΕΙ Κρήτης (2004-2008) για τη διδασκαλία των μαθημάτων: Ιστορία της Τεχνολογίας και Γαλλικά ειδικότητας. Έχει υπηρετήσει ως μόνιμη εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ν. Χανίων (2002-2017). Έχει διατελέσει επιστημονικά υπεύθυνη του Πειραματικού Προγράμματος Εκπαίδευσης “E.R.M.I.S” αρ. 63, Σ.Ε.Π.Π.Ε. για τις Ξένες Γλώσσες, ΥΠΕΠΘ - Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (1998- 2001).
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντά επικεντρώνονται κυρίως στους τομείς της Ιστορίας της Τέχνης, ειδικότερα της Νεοελληνικής τέχνης, της θρησκευτικής ζωγραφικής, της αισθητικής και φιλοσοφικής προβληματικής και της σχέσης μεταξύ των τεχνών σε επίπεδο σύνθεσης. Έχει συγγράψει μια Μονογραφία για το Ναΐφ ζωγραφικό έργο της Θάλειας Καλλιγιάννη, έχει δημοσιεύσει άρθρα για την Ιστορία της τέχνης σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές και συλλογικούς τόμους, και για τη διδακτική των ξένων γλωσσών σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές. Έχει πραγματοποιήσει διαλέξεις για την Ιστορία της τέχνης, σε Ακαδημαϊκά Ιδρύματα και Φορείς Πολιτισμού στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. 
Είναι επιμελήτρια τέχνης, μέλος της Ένωσης Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης (Ε.Ε.Ι.Τ). και της Ελληνικής και Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης AICA Hellas & AICA International Έχει αρθρογραφήσει για εικαστικές εκθέσεις και μουσικές εκδηλώσεις στον έντυπο και ηλεκτρονικό τοπικό τύπο. Έχει υποστηρίξει οργανωτικά αρχιτεκτονικές εκθέσεις. Μέλος του ΔΣ (Ταμίας) της Ιστορικής, Λαογραφικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας Κρήτης (Ι.Λ.Α.Ε.Κ).

Αναλυτικό βιογραφικό

Επικοινωνία
email: Kouroutaki@gmail.com , akouroutaki@tuc.gr