Προπτυχιακές Σπουδές

Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης

Εισαγωγή στην Επαγγελματική Πρακτική

Σκοπός του μαθήματος είναι οι φοιτητές να κατανοήσουν σε ικανοποιητικό βαθμό τη σύγχρονη συνθήκη του επαγγέλματος του αρχιτέκτονα στην ελληνική αλλά και στην παγκοσμιοποιημένη πλέον πραγματικότητα. Παράλληλα, απώτερος στόχος είναι η προετοιμασία τους για μια ομαλή μετάβαση στην επαγγελματική πρακτική που θα τους καθιστά ανταγωνιστικούς στο ευμετάβλητο περιβάλλον της αρχιτεκτονικής στις μέρες μας.
Το μάθημα είναι εβδομαδιαίο και περιλαμβάνει δύο μέρη: Το πρώτο μέρος, που αποτελεί και τον βασικό κορμό του μαθήματος, αποτελείται από διάλεξη και συζήτηση. Το δεύτερο μέρος με  ελεύθερη δομή περιλαμβάνει προβολή ταινιών, ασκήσεις, θεματικές συζητήσεις, κλπ.
Περιεχόμενο διαλέξεων:
-    Η ιστορία του επαγγέλματος του αρχιτέκτονα και των αρχιτεκτονικών μελετών. (Οι αρχιμάστορες του Μεσαίωνα, οιαρχιτέκτονες της Αναγέννησης και η  ίδρυση της πρώτης Πολυτεχνικής Σχολής στο Παρίσι)
-    Η Ιδρυση   των σχετικών εκπαιδευτικών και επαγγελματικών φορέων στη χώρα μας (Πολυτεχνεία, ΤΕΕ). 
-    Πρακτικά ζητήματα της καθημερινότητας του σχεδιαστηρίου, όπως η οργάνωση της αρχιτεκτονικής μελέτης, οι μελέτες εφαρμογής, τα τεύχη προϋπολογισμών
-    Το περιβάλλον των σύγχρονων μελετητικών γραφείων
-    Η νομοθεσία και τα πολεοδομικά γραφεία
-    Οι δυνατότητες εργασίας στον ευρύτερο κατασκευαστικό κλάδο (βιομηχανία, κατασκευές, κλπ.) και η σύνταξη του βιογραφικού σημειώματος.