Δραστηριότητες

Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης

Έπαινος σε φοιτητές της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών σε διαγωνισμό γλυπτικής

Η Παπασηφάκη Κατερίνα και ο Αριστοκράτης Χαρατσάρης, φοιτητές της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης, έλαβαν έπαινο στα πλαίσια διεξαγωγής του διαγωνισμού γλυπτικής για τη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, με θέμα το «Όριο»

Από τους φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης, με αφορμή τη σχέση θάλασσας και στεριάς, του νερού με ένα άλλο στοιχείο, προτάθηκε ένα γλυπτό που διαπραγματεύεται τα όρια μέσα από τις σχέσεις που δημιουργεί το υγρό.

«Σα νησί, σα πέλαγος, το υλικό του γλυπτού ως άλλη στεριά περικλείει το υγρό και περικλείεται από αυτό, το ορίζει και ορίζεται. Επιτρέπει στο νερό να ξεγλιστρήσει, να πλημμυρίσει και να ενώσει, να λιμνάσει και να οριοθετηθεί.» 

Λίγα λόγια για τον διαγωνισμό:

Ο Κήπος των Γλυπτών στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης είναι ένα πράσινο δωμάτιο Τέχνης. Είναι ένας κήπος σχεδιασμένος να υποδεχτεί σύγχρονα γλυπτά και να αποτελέσει ένα πολιτιστικό πόλο, ένα σύγχρονο δημόσιο ανοιχτό μουσείο. Τον Μάιο του 2016 σε συνεργασία με την Πολιτιστική Εταιρία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος ο σύλλογος «Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας» προκήρυξε ένα φοιτητικό διαγωνισμό γλυπτικής για τον Κήπο των Γλυπτών με θέμα το «Όριο». Ο διαγωνισμός απευθυνόταν σε φοιτήτριες και φοιτητές των σχολών Καλών Τεχνών και Αρχιτεκτονικής. Κατατέθηκαν συνολικά 25 προτάσεις, στη μεγάλη πλειοψηφία τους πολύ αξιόλογες. Η Κριτική Επιτροπή συνεκτιμώντας την ποιότητα των προτάσεων, απένειμε, στα τέλη Οκτωβρίου του 2016, τρία 3 βραβεία και συνολικά επτά ισότιμους επαίνους. 

Κριτική Επιτροπή:
Έλλη Χρυσίδου, Εικαστικός, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού Δήμου Θεσσαλονίκης
Γιώργος Τσάρας, γλύπτης, Καθηγητής Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ
Δημήτρης Φράγκος, Ζωγράφος, καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ
Έκτωρ Παπαδάκης, Επίκουρος Καθηγητής Τ.Ε.Ε.Τ - Π.Δ.Μ
Πρόδρομος Νικηφορίδης, Αρχιτέκτων