Ανακοινώσεις

Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης

Workshop σκηνογραφίας 20-22 Απριλίου 2018

«Από τον δραματικό στον αρχιτεκτονικό χώρο με όχημα τη σκηνογραφία.

Εικαστικές - χωρικές προσεγγίσεις με αφορμή την έκθεση για τη Λούλα Αναγνωστάκη»

 

Με αφορμή την Έκθεση – Εγκατάσταση «Δωμάτια μνήμης Περιπλάνηση στον κόσμο της Λούλας Αναγνωστάκη» που διοργανώνεται από το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου τον Ιούνιο 2018 θα πραγματοποιηθεί τριήμερο workshop με τη συμμετοχή φοιτητών του Τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Το Φεστιβάλ Αθηνών τιμώντας την κορυφαία ελληνίδα δραματουργό που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Οκτώβριο, πραγματοποιεί ένα φιλόδοξο αφιέρωμα στο έργο της και μας τη συστήνει εκ νέου. Η μήτρα του αφιερώματος θα είναι μια αναδρομική έκθεση που θα καλύπτει τις σημαντικότερες πτυχές του έργου της από τη δεκαετία του ’60 ως σήμερα.

Συνδυάζοντας την καλλιτεχνική με την εκπαιδευτική διάσταση του αφιέρωματος και με αφορμή τον σχεδιασμό της έκθεσης προτείνεται η εκπαιδευτική δράση όπως περιγράφεται στη συνέχεια.

 

 

Σύνδεση έκθεσης και Workshop

Πώς η χωρική σύλληψη μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα τη μετάδοση του δραματικού-συγγραφικού σχεδίου; Πώς μπορεί η περιήγηση σε μια έκθεση για έναν θεατρικό συγγραφέα να μετατραπεί σε βιωματικό γεγονός; Η πρόκληση είναι μεγάλη, καθώς υλικά του συγγραφέα είναι οι λέξεις και όχι οι εικόνες. Η γραφή και όχι η όψη. Χρειάζεται λοιπόν ο επιμελητής σε συνεργασία με τον σκηνογράφο-μελετητή να προσπαθήσουν να διειδύσουν σ’ ένα τρόπο σκέψης, σ’ ένα λαβύρινθο συνειρμών, αναφορών, αναμνήσεων, συσχετισμών, συναντήσεων, συγκυριών που συγκροτούν τη δεξαμενή έμπνευσης του συγγραφέα. Χρειάζεται μ’ άλλα λόγια να επινοήσουν με βάση τα παραδοθέντα έργα, που καλύπτουν τη δική τους ιστορική διαδρομή, μια νέα υπερδραματουργία – εγχείρημα φυσικά απολύτως υποκειμενικό, και γι’ αυτό ανοιχτό, μη οριστικό και εν δυνάμει διαρκώς μεταβαλλόμενο. Αυτή την ερευνητική, «ανοιχτή» και διαδραστική διάσταση της έκθεσης - εγκατάστασης για την Λούλα Αναγνωστάκη επιδιώκει να υπογραμμίσει η διοργάνωση ενός τριήμερου εργαστηρίου δραματουργίας-σκηνογραφίας στο πλαίσιο του σχεδιασμού της, παντρεύοντας τον καλλιτεχνικό με τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του εγχειρήματος.

 

Συντελεστές:

Αρχιτεκτονική - Σκηνογράφια - Εικαστικό video:

Λουκία Μάρθα, Αρχιτέκτονας Desa, Σκηνογράφος Dea Theatre et arts du Spectacle Paris ΙII,  Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού

Χαρά Αγαλιώτου, Αρχιτέκτονας, Επίκουρος Καθηγήτρια Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού

Αλέξανδρος Βαζάκας, Αρχιτέκτων Ε.Μ.Π. Επίκουρος Καθηγητής Σχολή Αρχιτεκτόνων

Μηχανικών Πολυτεχνείο Κρήτης

Γιάννης Σγούρας, Διακοσμητής  

Μυρσίνη Βουνάτσου, Video Artist, Τμήμα Φωτογραφίας & Οπτικ/κων Τεχνών  

 

Δραματουργία:

Δήμητρα Κονδυλάκη, θεωρητικός θεάτρου, επιμελήτρια της έκθεσης

Γρηγόρης  Ιωαννίδης, επίκουρος καθηγητής Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ

Μάνος Καρατζογιάννης, ηθοποιός – σκηνοθέτης

 

Τόπος Διεξαγωγής :

Φεστιβάλ Αθηνών, Πειραιώς 260, Χώρος Α

 

Ημερομηνία Διεξαγωγής:

20-21-22 Απριλίου2018

 

Διάρκεια:

3 μέρες, 8 ώρες/μέρα

 

Αριθμός συμμετεχόντων:

25 φοιτητές

 

Περιγραφή του workshop

 

Στόχος

Στόχος του εγχειρήματος είναι η εξερεύνηση της έννοιας του χώρου ως ενεργό πεδίο που προϋποθέτει την αφηγηματικότητα, τη μεταπλαστικότητα και την κίνηση, προκειμένου να μεταδώσει τη ζωντάνια και την ανησυχία της δημιουργικής διαδικασίας με αφορμή το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη.

 

Πρόγραμμα

Ομιλίες και παρεμβάσεις

 

20.04  Δραματουργική ανάλυση- Εισαγωγή στο θέατρο της Λούλας Αναγνωστάκη

Δήμητρα Κονδυλάκη, θεωρητικός θεάτρου, επιμελήτρια της έκθεσης

Δρ Νικήτας Χιωτίνης, Αρχιτέκτων, Κοσμήτωρ, Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

21.04  Δραματουργική ανάλυση- Εισαγωγή στο θέατρο της Λούλας Αναγνωστάκη

Γρηγόρης Ιωαννίδης, επίκουρος καθηγητής Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ

επίκουρος καθηγητής Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ

 

Σκηνογραφία στο θέατρο και τον κινηματογράφο

Μάχη Αρβανίτη, Σκηνογράφος

 

22.04  Δραματουργική ανάλυση- Εισαγωγή στο θέατρο της Λούλας Αναγνωστάκη

Μάνος Καρατζογιάννης, ηθοποιός – σκηνοθέτης

 

Σχεδιασμός ήχου

Πάνος Παπαδημητρίου, Ηχολήπτης

 

Σχεδιασμός Σκηνογραφικών Αντικειμένων

Αθανασία Βακίδου, Σκηνογράφος, Υπεύθυνη Τμήματος Props,

Εθνική Λυρική Σκηνή

 

Πληροφορίες - Δηλώσεις συμμετοχής: Αλέξανδρος Βαζάκας, avazakas<στο>gmail.com