Ανακοινώσεις

Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης

Eγκαίνια έκθεσης - Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

«Τέχνη και Χειροτεχνία: Η “ωφέλιμη” Κρήτη της Φλωρεντίνης Σκουλούδη-Καλούτση (1890-1971) | Χανιά, 2.12.2019

Την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019, ώρα 20.00, στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο: «Τέχνη και Χειροτεχνία: Η “ωφέλιμη” Κρήτη της Φλωρεντίνης Σκουλούδη-Καλούτση (1890-1971)», η οποία θα διαρκέσει από 2 Δεκεμβρίου 2019 ως 25 Απριλίου 2020
Την έκθεση συνδιοργανώνουν η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων και η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης (Περιφερειακή Ενότητα Χανίων), του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος», του Λυκείου Ελληνίδων Χανίων, του Φιλολογικού Συλλόγου Χανίων «Ο Χρυσόστομος», του Βενιζέλειου Ωδείου Χανίων και του Συνδέσμου για την διάδοση των Καλών Τεχνών στην Κρήτη.
Η επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στους Μανόλη Καρτεράκη, Ιστορικό τέχνης-Επιμελητή και  Άνη Κοντογιώργη, Δρ Ιστορίας τέχνης-Θεατρολόγο.
Σχεδιασμός έκθεσης: Λουκία Μάρθα, Αρχιτέκτων ΕSΑ - Παρισι, σκηνογράφος, διδάκτωρ Πολυτεχνείου Κρήτης,   Σύμβουλος: Αμαλία Κωτσάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολυτεχνείου Κρήτης 

Φλωρεντίνη Σκουλούδη-Καλούτση (1890-1971) 
Η περίπτωση της Κρητικιάς καλλιτέχνιδας Φλωρεντίνης Σκουλούδη-Καλούτση (1890-1971) είναι σημαντική τόσο για την τοπική καλλιτεχνική ιστορία της Κρήτης όσο και ευρύτερα για τη νεότερη πολιτιστική κληρονομιά της ελληνικής επικράτειας. Αποτελεί μία ιδιαίτερη περίπτωση τόσο για την ενεργή συμμετοχή της στα καλλιτεχνικά δρώμενα του καιρού της όσο και για τη δυναμική αντιπροσώπευση των γυναικών δημιουργών, γεγονός σπάνιο στα χρόνια όπου έδρασε. Ήταν εκείνη που συνδύασε για πρώτη φορά μινωικά και λαϊκά μοτίβα με την τεχνική της παραδοσιακής κρητικής υφαντικής. Προσπάθησε επισταμένα και με εξωστρέφεια να αναδείξει την καλλιτεχνική κληρονομιά της Κρήτης, από τη μινωική μέχρι και τη λαϊκή τέχνη, μέσα από μια σύγχρονη παραγωγή όπου αξιοποιούνταν οι παραδοσιακές τεχνικές. Με την επιτυχημένη επιχείρηση χειροτεχνίας Διπλούς Πέλεκυς, που η ίδια δημιούργησε και διηύθυνε, συμμετείχε σταθερά σε τοπικές, εθνικές και διεθνείς εκθέσεις εφαρμοσμένων τεχνών, αποσπώντας βραβεία και διακρίσεις.
Στην έκθεση, που έχει ως σκοπό να αποτελέσει μια συνολική αποτίμηση του έργου της Κρητικιάς καλλιτέχνιδος, μέσα από μια ιστορική θεώρηση που αξιοποιεί τις σύγχρονες μουσειολογικές πρακτικές, παρουσιάζονται έργα από ένα ευρύ φάσμα δημιουργιών και καλλιτεχνικών εκφράσεων της συνολικής διαδρομής της, όπως πίνακες, σχέδια ζωγραφικής, σχέδια για εφαρμογές, υφαντά, ξυλόγλυπτα έπιπλα και άλλα αντικείμενα εφαρμοσμένων τεχνών, καθώς και πλούσιο αρχειακό υλικό, φωτογραφίες, προσωπικά αντικείμενα της ίδιας, ψηφιακές εφαρμογές και ένας αργαλειός σε λειτουργία.