Ανακοινώσεις

Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης

Διάκριση διδάσκοντος της Σχολής Αρχιτεκτόνων σε Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό

Πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το νέο κτίριο του βρεφονηπιακού σταθμού επί της οδού Υπαπαντής 34 και Παπαστράτου στον Πειραιά

Ο Χρήστος Τέσσας, Δρ Αρχιτέκτων Μηχανικός και διδάσκων της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης, διακρίθηκε με το 3ο Βραβείο σε Πανελλήνιο Σύνθετο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Προσχεδίων.

Το αντικείμενο του διαγωνισμού αφορά σε προσθήκη ορόφου και ριζική ανακαίνιση υπάρχοντος παιδικού σταθμού στον Πειραιά επί της οδού Υπαπαντής 34 και Παπαστράτου. Η προτεινόμενη λύση δοκιμάζει να απαντήσει και να συμβαδίσει με τις τρέχουσες παιδαγωγικές θεωρίες περί προσχολικής αρχιτεκτονικής και εκπαίδευσης λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπ΄όψιν τις δυνατότητες και τους περιορισμούς που προκύπτουν από το υπάρχον κτίσμα, τον Νέο Κτιριοδομικό Κανονισμό και το πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα 99/2017, σχετικά με τις σύγχρονες εγκαταστάσεις των βρεφονηπιακών σταθμών.

Το νέο κτίριο είναι σχεδιασμένο από μέσα προς τα έξω και ο ‘τρισδιάστατος’ χώρος που προτείνεται δημιουργεί μια  αστική ανθρωπογενή τοπογραφία που ξεδιπλώνεται άλλοτε σταδιακά και άλλοτε γρήγορα, σε μήκος σε πλάτος και -το πιο σημαντικό- σε ύψος. Δύο προβληματικές που καθόρισαν την έκβαση της πρότασης είναι ο δυσμενής ηλιασμός της βόρειας αυλής και η χαμηλής αισθητικής και χωρικής ποιότητας περιμετρική θέα της υπάρχουσας ‘παιδικής χαράς’ του σταθμού. 

Τα δύο αυτά ζητήματα αντιμετωπίστηκαν με δυο χωροθετικές κινήσεις. Η πρώτη είναι η ζητούμενη προσθήκη ορόφου να μην εφάπτεται τελικά στο υπάρχον δώμα αλλά να λαμβάνει χώρα τρία (3) μέτρα πάνω από αυτό, με το υπάρχον δώμα να χρησιμοποιείται πλέον ως μια νέα αυλή στεγασμένη κατά το ήμιση με θέα προς τον νότο και το πάρκο. Η δεύτερη κίνηση αφορά στην πρόσβαση σε αυτόν τον νέο αύλειο  χώρο του ορόφου που επιτυγχάνεται με την προσθήκη μιας “κεκλιμένης αυλής” η οποία τοποθετείται στην κύρια όψη του κτιρίου. Η διαμόρφωση αυτή που λειτουργεί και σαν ράμπα έχει κλίση 6%, κάνοντάς την προσβάσιμη για όλους τους χρήστες, ενώ ταυτόχρονα το πλάτος της αυξομειώνεται.

Οι δυο κτιριακοί όγκοι αναπτύσσονται πλέον με βάση την ιδέα ενός πλούσιου αισθητηριακά και αφηγηματικού χωρικά αύλειου χώρου, που δοκιμάζει να ενισχύσει δημιουργικά και με αμφίδρομο τρόπο το συλλογικό και το ατομικό. 


Συντελεστές:
Αρχιτέκτονας: Χ. Τέσσας
Σχεδιαστική ομάδα: Ζ. Τζουνίδου, Α. Μπαλτά, Χ. Ντάτση, Κ. Χατζόπουλος, Τ. Σπηλιώτης, Μ. Τζαφέτα, Α. Ντάτσης.
Θέση: Υπαπαντής 34 και Παπαστράτου, Πειραιάς
Τύπος: Δημόσιο έργο
Επιφάνεια δόμησης: 194,50μ2
Επιφάνεια οικοπέδου: 371,50μ2
Προϋπολογισμός κατασκευής: €480.466
Χρονολογία Μελέτης: 2019