Ανακοινώσεις

Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης

Δεκτή παμψηφεί η ένταξη της Σχολής Αρχιτεκτόνων Π.Κ. στο δίκτυο UNITWIN – UNESCO "Πολιτισμός, Τουρισμός και αειφόρος ανάπτυξη"

Τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019 στο πλαίσιο της ετήσιας διάσκεψης του δικτύου UNITWIN - UNESCO  "Πολιτισμός, Τουρισμός και αειφόρος ανάπτυξη" στο Παρίσι  έγινε δεκτή παμψηφεί και μετά πολλών επαίνων η ένταξη της Σχολής Αρχιτεκτόνων μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης στο εν λόγω δίκτυο.
Την  υποψηφιότητα της Σχολής υποστήριξαν σε ανοικτή διαδικασία στην έδρα της UNESCO  στο Παρίσι η κ. Αμαλία Κωτσάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια – εκπρόσωπος της Σχολής στο UNITWIN-UNESCO  και ο κ. Αλέξανδρος Βαζάκας, επίκουρος καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης oi οποίοι μαζί με κ. Πανίτα Καραμανέα και τον κ. Κλήμη Ασλανίδη, επικούρους καθηγητές της Σχολής αποτελούν την ομάδα εργασίας για το δίκτυο και ετοίμασαν τον φάκελο της υποψηφιότητας, προσπάθεια η οποία εστέφθη από απόλυτη επιτυχία.
Το UNITWIN- UNESCO "Culture, Tourism and  Development"network  ιδρύθηκε το 2002 με πρωτοβουλία του διακεκριμένου πανεπιστημίου Université Paris 1 Panthéon της Σορβόννης 
 το οποίο παραμένει συντονιστής του δικτύου. Τελεί υπό την αιγίδα της  UNESCO και  περιλαμβάνει 29 γνωστά πανεπιστήμια από όλον τον κόσμο ανάμεσα στα οποία πέραν του Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne συμμετέχουν το University of Birmingham -Αγγλία, το KU Leuven - Βέλγιο, το Université Laval -  Québec Καναδά, Universitat de Barcelona και Universidad Complutense de Madrid στην Ισπανία, Université de Toulouse - Γαλλία, Dublin University of Technology -Ιρλανδία, University of Haifa - Ισραήλ, Universidade de Coimbra και Universidade de Lisboa - Πορτογαλία, Università de Bologna - Ιταλία,  αλλά και το Universidade de Sao Paolo – Βραζιλία, Université Senghor d’ Alexandrie – Αίγυπτος, Universidad de San Martin de Torres –Περού, Universidad Nacional de Tres de Febrero, Buenos Aires Αργεντινή κλπ. πανεπιστήμια με αποδεδειγμένο ενδιαφέρον, εκπαιδευτικό και ερευνητικό,  στο πεδίο της προστασίας των μνημείων, του τουρισμού και της αειφόρου ανάπτυξης.
Στόχος του δικτύου είναι η δημιουργία ενός διεθνούς συστήματος συνεργασίας ανάμεσα σε πανεπιστήμια και λοιπούς φορείς, υπό την αιγίδα της UNESCO,  για την προώθηση της προστασίας και ανάδειξης των μνημείων σε συνδυασμό με τον τουρισμό και την αειφορία.
Στο πλαίσιο αυτό οργανώνονται διεθνή συνέδρια και workshops, εκπονούνται ερευνητικά προγράμματα στο πεδίο της πρωτογενούς και εφαρμοσμένης έρευνας,  ετοιμάζεται η ετήσια έκδοση MOOC, και προωθούνται συνεργασίες μεταξύ των μελών του δικτύου ενισχύοντας συνέργειες ανάμεσα σε  Βορρά και Νότο.
 Κυρίως όμως οργανώνονται μεταπτυχιακά προγράμματα  εντός δικτύου με αντικείμενο «Τουρισμός – Πολιτισμός και Αειφόρος  ανάπτυξη» στα οποία συμμετέχουν πανεπιστήμια – μέλη του δικτύου με δυνατότητες διεθνών συνεργασιών. Τα μεταπτυχιακά προγράμματα του δικτύου ευθυγραμμίζονται με τις κοινές γενικές αρχές του πρoγράμματος σπουδών UNITWIN “Tourism management at world heritage sites”   στο οποίο μετέχουν πολλά πανεπιστήμια – μέλη και ο μεταπτυχιακός τίτλος είναι διεθνώς αναγνωρισμένος.
Τα παραπάνω παρουσιάζονται στην ετήσια απολογιστική διάσκεψη που πραγματοποιείται μαζί με μια ημερίδα – σεμινάριο κάθε τέλος του χρόνου στην έδρα της UΝESCO στο Παρίσι όπου τίθενται και οι στόχοι της επόμενης χρονιάς. Η φετινή ημερίδα (16.12.2019)  είχε τίτλο “Κλιματική αλλαγή, τουρισμός και πολιτιστική κληρονομιά”, με την παρουσία πολλών διακεκριμένων επιστημόνων από το διεθνές ακαδημαϊκό περιβάλλον απετέλεσε προϊόν συνεργασίας του δικτύου  UNIWIN-UNESCO « Culture και  του Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne με το  CENTRE du PATRIMOINE MONDIAL DE L’UNESCO, το  ICOMOS France, και την  ASSOCIATION DES BIENS FRANÇAIS DU PATRIMOINE MONDIAL.
Η ένταξη της Σχολής Αρχιτεκτόνων μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης   στο δίκτυο UNTIWIN - UNESCO «Πολιτισμός, Τουρισμός και Αειφόρος ανάπτυξη» ενισχύει την εξωστρέφεια της Σχολής και γενικότερα του ιδρύματος και δίνει τη δυνατότητα για την οργάνωση ενός μεταπτυχιακού προγράμματος εμβελείας,  προϊόντος συνεργασίας αναγνωρισμένων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων από τον διεθνή χώρο  και  υπό την αιγίδα της UNESCO.