Ανακοινώσεις

Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης

Έργο δύο απόφοιτων της Σχολής στα Βραβεία Ελληνικής Αρχιτεκτονικής 2023 του φορέα DOMa

Το έργο των απόφοιτων της Σχολής Δημήτρη Γρηγοριάδη και Μαρία Πόπη Γιαννικάκη με τίτλο Βρεφονηπιακός Σταθμός στα Χανιά, επιλέχθηκε για τα Βραβεία Ελληνικής Αρχιτεκτονικής 2023 του φορέα DOMa στην κατηγορία βραβείο καλύτερου πρώτου έργου νέου αρχιτέκτονα.
Η κριτική επιτροπή αποτελούνταν από τους Manuel Aires Mateus (AIRES MATEUS E ASSOCIADOS), Emanuel Christ & Christoph Gantenbein (CHRIST & GANTENBEIN), και Dikkie Scipio (KAAN ARCHITECTEN).
Η Τελετή Απονομής θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 05 Ιουλίου 2023, στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη, Πειραιώς 138.  
Η κεντρική ιδέα στην οποία στηρίχθηκε ο σχεδιασμός του βρεφονηπιακού σταθμού, είναι η αρχετυπική μορφή της κατοικίας, όπως αυτή αποτυπώνεται στις παιδικές ζωγραφιές. Τόσο ο χώρος υποδοχής, όσο και οι αίθουσες απασχόλησης του σταθμού στεγάζονται σε χρωματιστές εν σειρά τοποθετημένες μονάδες με κεκλιμένες ανισοσκελείς στέγες, η κλίμακα των οποίων καθιστά το κτίριο οικείο στα παιδιά. Οι συνέχειες των εν λόγω επιφανειών, προβάλουν εξωτερικά ως ημιυπαίθριοι χώροι, ικανοί να ορίσουν σχήματα υποδοχής, ενώ τα μεγάλα υαλοστάσια που προσαρμόζονται στη γεωμετρία τους, επιτρέπουν την είσοδο ομοιόμορφου φυσικού φωτισμού, στο εσωτερικό των αιθουσών. Η διάταξη των κεκλιμένων επιφανειών σε συνδυασμό με τα ορθοκανονικά σχήματα των χώρων βοηθητικής χρήσης, καθορίζουν την τελική γεωμετρία του κτιρίου.