Προσωπικό

Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης

Βαρουδάκης Αριστομένης

Αναπληρωτής Καθηγητής

Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός - Θεωρία και Πρακτική

Συνοπτικό Βιογραφικό

Ο Αριστομένης Βαρουδάκης γεννήθηκε στα Χανιά (1947).
Είναι διπλωματούχος Αρχιτέκτων (5ετές πτυχίο “Bachelor of Architecture”) University of Florida, Gainesville, Florida,USA ( 1972) με μεταπτυχιακούς τίτλους “Master of Arts in Architecture” (1973) και “ Certificate of Urban Studies” στο “Regional Development Center”(1973) στο ίδιο τμήμα.
Υπήρξε συνεργάτης του γραφείου “Antoniadis Associates,Architects-Planners”, Miami,Florida,USA (1973-1975) και του Αρχιτεκτονικού Γραφείου του Κώστα Μαυρακάκη,Χανιά (1977-1981).
Το 1981 ιδρύει το προσωπικό του γραφείο σε συνεργασία με τον αδερφό του Γιώργο Βαρουδάκη στα Χανιά.
Εργάστηκε ως συμβασιούχος διδάσκων (2004-2006) όπου και εκλέγεται ως Αναπληρωτής Καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης (2007-2013).
Έχει λάβει μέρος σε πάνω από 16 αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς λαμβάνοντας διακρίσεις και 4 πρώτα βραβεία. Έχει συμμετέχει σε 13 εκθέσεις αρχιτεκτονικού έργου, με ατομική έκθεση στο μουσείο Μπενάκη (2009-2010) και έχει επιμεληθεί με ανάθεση από το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, 2 εκθέσεις.
Έχει ολοκληρώσει πάνω από 136 μελέτες έργων, μικρής και μεσαίας κλίμακας το μεγαλύτερο μέρος των οποίων έχουν ολοκληρωθεί.
Έχει δημοσιεύσει μέχρι στιγμής πάνω από 50 ολοκληρωμένα έργα κυρίως στα “Αρχιτεκτονικά Θέματα και θέματα χώρου και τεχνών” και σε άλλα έγκυρα ελληνικά και ξένα περιοδικά.
Έχει συμμετάσχει σε διαλέξεις-συνέδρια, επιτροπές συνεδρίων, κριτικές επιτροπές σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, σε διεθνείς και εθνικές επιστημονικές επιτροπές και σε διδακτικές ομάδες.
Από το 1994 είναι ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής.
Έχει διδάξει προπτυχιακά μαθήματα και έχει επιβλέψει και επιβλέπει διπλωματικές εργασίες.

Αναλυτικό βιογραφικό

Ερευνητικά Ενδιαφέροντα

  • Η Μεσογειακότητα στα πλαίσια της άσκησης του ελεύθερου επαγγέλματος
  • Η Κατοίκηση στο Μεσογειακό τοπίο και η ανάδειξη της τοπικότητας μέσα από το διεθνές αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο και την χειροποίητη Κρητική κατασκευαστική παράδοση