Προσωπικό

Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης

Μαλλούχου - Tufano Φανή

Καθηγήτρια

Συντήρηση, Αποκατάσταση, Διαχείριση Αρχιτεκτονικών Μνημείων και Συνόλων

Συνοπτικό Βιογραφικό

Αρχαιολόγος (1972) και Δρ. Φιλοσοφίας (1997) του Πανεπιστημίου Αθηνών, εξειδικευμένη στην αναστήλωση μνημείων στο International Centre for the Study of the Preservation and the Restoration of Cultural Property (ICCROM) της Ρώμης (1973) και στη Scuola di Perfezionamento per lo Studio ed il Restauro dei Monumenti (Σχολή Εξειδίκευσης στην Σπουδή και Αποκατάσταση Μνημείων) της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου La Sapienza της Ρώμης (1975). Μέλος του Τεχνικού Γραφείου των αναστηλωτικών έργων Ακροπόλεως (1976-2000) του Υπουργείου Πολιτισμού. Προϊσταμένη του Γραφείου Τεκμηρίωσης της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (2000-2009). Από το 2009 και εξής Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης.
Μέλος της Επιτροπής Συντηρήσεως των Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ) και του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων της Κρήτης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού καθώς και πολλών κοινωνικών και επιστημονικών φορέων, που έχουν ως σκοπό την προστασία, διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Έχει λάβει πολλές διακρίσεις και βραβεύσεις, ελληνικές και διεθνείς. Ανάμεσά τους την Υποτροφία Ερευνητή Υψηλού Επιπέδου (Bourse de chercheur de haut niveau) του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας, Έρευνας και Τεχνολογίας Γαλλίας (1998) και το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για τη μονογραφία της «Η αναστήλωση των Αρχαίων Μνημείων στη Νεώτερη Ελλαδα (1834-1939)» (1999). Μέλος της Επιτροπής Κρίσεως και Απονομής των Βραβείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Europa Nostra για την Πολιτιστική Κληρονομιά (European Union Prize for Cultural Heritage/Europa Nostra Awards) κατά τα έτη 2008-2013. Εκλεγμένη Πρόεδρος της ίδιας ως άνω επιτροπής για τη διετία 2014-2015.
Το ερευνητικό της έργο καλύπτει θέματα ιστορίας, θεωρίας και κριτικής της αποκατάστασης και συντήρησης μνημείων, προστασίας και ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων και, ειδικότερα, της νεώτερης τύχης των αρχαίων μνημείων στην Ελλάδα. Έχει δημοσιεύσει 4 βιβλία, 88 άρθρα, μεταφράσεις επιστημονικών άρθρων και βιβλίων, ενώ έχει επιστημονικά επιμεληθεί 11 βιβλία και δύο σειρές περιοδικών. Έχει μετάσχει με ανακοίνωση σε πάνω από 25 διεθνή συνέδρια και δώσει διαλέξεις σε πάνω από 45 επιστημονικά ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αναλυτικό βιογραφικό

Μαθήματα

Ερευνητικά Ενδιαφέροντα

  • Ιστορία, θεωρία, κριτική αποκατάστασης μνημείων.
  • Αποκατάσταση, ανάδειξη, διαχείριση αρχαιολογικών χώρων και μνημείων.
  • Προστασία ανάδειξη, διαχείριση ιστορικού δομημένου περιβάλλοντος/πολιτιστικού αποθέματος.
  • Ευρωπαϊκή πολιτισμική ιστορία, ιδιαίτερα όσον αφορά την πρόσληψη της ελληνο-ρωμαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη τα νεότερα χρόνια.
  • Διαχρονική ιστορία και εξέλιξη των πόλεων.
  • Ιστορική φωτογραφία.