Προσωπικό

Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης

Τριποδάκης Αλέξανδρος Ιωάννης

Καθηγητής

Αστικός & Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός

Συνοπτικό Βιογραφικό

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947.
Φοίτησε στην αρχιτεκτονική σχολή του ΕΜΠ (πτυχίο 1970) και στην Graduate School of Design του Harvard (Master in Urban Design 1975) – Στέλεχος του γραφείου Δ. Τριποδάκη, που ιδρύθηκε το 1932, μέχρι το 1988 οπότε και αναλαμβάνει την διεύθυνσή του.
Έχει εκπονήσει ατομικά ή σε συνεργασία πληθώρα μελετών του Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα (όπως κτιρίων γραφείων, διοίκησης, πολιτισμού, ξενοδοχείων, κατοικιών, αστικών αναπλάσεων, υπαίθριων χώρων κλπ.) και διακριθεί σε 32 Πανελλήνιους ή Διεθνείς Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς με σύνολο 13 Α΄ βραβείων (όπως πχ. Ανάπλαση Ιπποδρόμου Φαλήρου, Κεντρική περιοχή Θρακομακεδόνων, Πνευματικό κέντρο Δήμου Περιστερίου, Υδροθεραπευτήρια Ικαρίας, Αλσος Χαλικάκι Δήμου Ηλιούπολης, Δημαρχείο Μεσολογγίου κλπ.).
Το έργο του έχει επανειλημμένα παρουσιασθεί στον περιοδικό (Αρχ. Θέματα, Θέματα Χώρου και Τεχνών, Δομές κλπ.) και ημερήσιο τύπο (Καθημερινή, Βήμα,Ελευθεροτυπία κλπ).
Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 65 εθνικά και διεθνή συνέδρια με αντίστοιχες εισηγήσεις και σε 11 εκθέσεις αρχιτεκτονικού έργου στην Ελλάδα.
Υπήρξε ο εμπνευστής της πρωτοβουλίας για την διατύπωση και αποδοχή σε ευρωπαϊκό επίπεδο της Νέας Χάρτας των Αθηνών (1993-98) και συντονιστής της επιτροπής θεματολογίας του 10ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Αρχιτεκτόνων (1999).
Διετέλεσε Αντιδήμαρχος Αθηναίων (διευθύνσεις Αρχιτεκτονικού και Σχεδίου Πόλεως, 1992-94) και Αντιπρόεδρος Ε.Α.Χ.Α. (1997-99). Κατά την περίοδο 1996 - 97 ανέλαβε τον συντονισμό του γραφείου Αστικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Δήμου Βόλου.
Έχει εκτεταμένα αρθρογραφήσει με κύρια θέματα την Αρχιτεκτονική της Πόλης, την σχέση Δημόσιου και Ιδιωτικού χώρου και την αντιμετώπιση ζωτικών προβλημάτων της Πρωτεύουσας. Από το 2011 συντονίζει σειρά διαδικτυακών παρουσιάσεων με θέμα «Αθήνα, α-πολίτης-η πόλη?»
Από το 2005 διδάσκει Αρχιτεκτονικό Σχεδιασμό στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης σαν εντεταλμένος επίκουρος καθηγητής.
Τον 11/2007 εξελέγη τακτικός καθηγητής Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού ( Αρχιτεκτονική και Πολεοδομική σύνθεση) στην ίδια Σχολή.
Το 2010 εκλέγεται Αν. Πρόεδρος και από τον Μάιο του 2012 προεδρεύει της Σχολής.

Αναλυτικό βιογραφικό

Ερευνητικά Ενδιαφέροντα

  • Η σχέση Αρχιτεκτονικού-Αστικού Σχεδιασμού, η ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας και του προφορικού και γραπτού Αρχιτεκτονικού λόγου , η σχέση της Αρχιτεκτονικής με άλλους ανθρωπιστικούς τομείς. Το 2008 εισηγείται την διενέργεια του μαθήματος «Εισαγωγή στην Αρχιτεκτονική σκέψη» στο 1ο έτος του Προγράμματος Σπουδών της Σχολής, το οποίο πραγματοποιείται έκτοτε.