Προπτυχιακές Σπουδές

Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης

Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός V

Το μάθημα έχει στόχο την εμβάθυνση της  προσέγγισης των φοιτητών  στην αρχιτεκτονική του δημοσίου χώρου.
Οι φοιτητές καλούνται να προσεγγίσουν εννοιολογικά, τοπολογικά, τυπολογικά και μορφολογικά τον αυξημένων απαιτήσεων και πολυπλοκότητας   σχεδιασμό ενός δημόσιου κτιρίου μεγάλης κλίμακας και πολιτισμικής ιδιαιτερότητας εντός του αστικού ιστού.
Οι παράμετροι, που καθορίζουν τη μεθοδολογία στον σχεδιασμό είναι η  διαχείριση του κτηριολογικού προγράμματος, του τόπου, του φυσικού αναγλύφου, του κλίματος,  του προσανατολισμού, αλλά και των σχέσεων κλίμακας, υλικών και ύφους με το άμεσο περιβάλλον. Ζητήματα αναζήτησης της  αρχιτεκτονικής ταυτότητας ολοκληρώνουν την  συνθετική διαδικασία.
Η ανάλυση και μελέτη ομοειδών σημαντικών αρχιτεκτονημάτων και οι διαλέξεις  που υποστηρίζουν  το εργαστήριο αποτελούμενο απο διμελείς και τριμελείς ομαδες φοιτητών, αποσκοπούν στην  θεωρητική υποστήριξη των σχεδιαστικών  αναζητήσεων.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές/τριες:
- κατανοούν  τη μεθοδολογία για την εννοιολογική και πρακτική προσέγγιση μιας σχεδιαστικής πρότασης αυξημένης πολυπλοκότητας 
- κατανοούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του δημοσίου χώρου και τους αρχιτεκτονικούς χειρισμούς  για την απόδοσή του
- αποκτούν ικανότητα στην κατανόηση των ζητουμένων από το πρόγραμμα αλλά των δεδομένων που προέκυψαν από την έρευνα και την ανάλυση
- αντιμετωπίζουν επαρκώς  την επίλυση σύνθετων κτηριολογικών και λειτουργικών απαιτήσεων 
- αντιμετωπίζουν επαρκώς ζητήματα ένταξης του αρχιτεκτονικού έργου στο αστικό και φυσικό περιβάλλον
- αναπτύσουν  ικανότητες για να διαχειρίζονται ικανοποιητικά το χρόνο τους όταν αντιμετωπίζουν  απαιτητικά συνθετικά  θέματα μεγάλης κλίμακας.