Προπτυχιακές Σπουδές

Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης

Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός VI

Το μάθημα αποσκοπεί στην διαχείριση ζητημάτων αυξημένης συνθετικής και σχεδιαστικής πολυπλοκότητας. 
Τα ζητήματα αυτά σχετίζονται με την ανάπτυξη δεξιοτήτων συνθετικού χειρισμού σχέσεων μεταξύ της αρχιτεκτονικής και αστικής κλίμακας. Επίσης, στόχος του μαθήματος είναι ο εντοπισμός των ιδιαίτερων ποιοτήτων ενός συγκεκριμένου αστικού ή μερικώς περιαστικού περιβάλλοντος και η ενεργοποίηση των δυνατοτήτων του. Μέσω της επεξεργασίας της σχέσης μεταξύ κατοικίας και αστικού ιστού επιδιώκεται η ενίσχυση της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας μιας περιοχής μέσω του επανακαθορισμού των σχέσεων μεταξύ πόλης και κτιρίου,  και μεταξύ δημόσιου  και ιδιωτικού χώρου.  .

Αντικείμενο του μαθήματος αποτελεί η ο σχεδιασμός μιας γειτονιάς με κύρια χρήση κατοικίας. Οι παράμετροι με τις οποίες οι φοιτητές καλούνται να εξοικειωθούν αφορούν:

-στην επεξεργασία διαγραμμάτων στρατηγικής ως ευέλικτα εργαλεία κατανόησης του αστικού χώρου και επέμβασης σε αυτόν.

-στην οργάνωση κτιριακών συστημάτων μεγάλης κλίμακας και στον χειρισμό τους τόσο στο επίπεδο της αστικής σύνταξης όσο και της τυπολογικής διάταξης και οργάνωσης.

-στον χειρισμό της ενδιάμεσης κλίμακας και στην επεξεργασία των ποιοτήτων που προκύπτουν από την διαβάθμιση της μετάβασης μεταξύ ιδιωτικού, κοινόχρηστου και κατόπιν δημοσίου χώρου.

-στην διερεύνηση των συνθηκών μαζικής κατοίκησης και της σημασίας του δημόσιου χώρου για τη συλλογική ζωή.