Προπτυχιακές Σπουδές

Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης

Εικαστικές Τέχνες: Υφή - Ματιέρες - Χρώμα

Σκοπός του μαθήματος είναι η  διερεύνηση των εικαστικών δυνατοτήτων  που διαθέτουν τα υλικά και οι υφές καθώς και η ανάπτυξη της δεξιότητας των φοιτητών  στη σύλληψη των χαρακτηριστικών ιδιοτήτων κάθε αντικειμένου δια μέσου των αισθήσεων. 
Μια τέτοιου είδους προσέγγιση με τις υφές και τα υλικά επιχειρεί να καλλιεργήσει   την ικανότητα των φοιτητών  να διακρίνουν  στοιχεία από το φυσικό και το τεχνητό περιβάλλον τα οποία μπορούν να γίνουν αντιληπτά ως υφές με εικαστικό ενδιαφέρον.  Kατά τη διάρκεια μιας  σειράς ασκήσεων  οι φοιτητές καλούνται να διερευνήσουν  εικαστικούς χειρισμούς, μέσα από τους οποίους αυτές οι  ποιότητες υφής  μπορούν να αναπαραχθούν. Η διαδικασία αυτή ενεργοποιεί την οπτική φαντασία που διαθέτουν  καθιστώντας τη λειτουργία της όρασης  ικανή για μια αληθινά δημιουργική σύλληψη και απεικόνιση της πραγματικότητας.
Με την σπουδή στο χρώμα κατανοούν  τους βασικούς κανόνες που διέπουν τη λειτουργία της όρασης όσον αφορά την εντύπωση την οποία ενόσο  ζωγραφίζουμε,  τα χρώματα και οι αποχρώσεις τους προκαλούν.
Το μάθημα είναι εργαστηριακό με υποχρεωτική την  παρουσία και συμμετοχή των φοιτητών.
Η αξιολόγηση γίνεται στο τέλος κάθε εξαμήνου από την παρουσίαση του συνόλου των ασκήσεων που πραγματοποίησε ο κάθε φοιτητής.