Το μάθημα αποσκοπεί στην εξοικείωση των φοιτητών με τις βασικές παραμέτρους σχεδιασμού του δημόσιου αστικού και υπαίθριου χώρου υπό το πρίσμα τόσο του Αστικού σχεδιασμού όσο και της Αρχιτεκτονικής Τοπίου. Το μάθημα επιχειρεί να διαχειριστεί την εισαγωγή στα βασικά στοιχεία ειδικής γνώσης των δύο γνωστικών αντικειμένων, του αστικού και τοπιακού σχεδιασμού, αλλά και να επεξεργαστεί τη συσχέτισή τους καθώς τα όρια ανάμεσά τους σήμερα ολοένα και περισσότερο αλληλεπικαλύπτονται και συνυφαίνονται.
Οι παράμετροι με τις οποίες οι φοιτητές καλούνται να εξοικειωθούν αφορούν στην διαχείριση του αστικού και του τοπιακού συντακτικού μέσω της κατανόησης του ρόλου των σχέσεων ανάμεσα στα πλήρη και τα κενά, στο φυσικό και στο τεχνητό στην κλίμακα της πόλης. Η διαχείριση αυτή αφορά στις σχέσεις ογκοπλασίας, πυκνότητας, συνέχειας- ασυνέχειας, ρυθμού και διαμόρφωσης σχέσεων για την πλαισίωση και την ενίσχυση των δικτύων δημοσίου χώρου και φυσικού στοιχείου. Ακόμη επιδιώκεται η τροφοδότηση με εργαλεία ανάλυσης και αξιολόγησης των δομών και ιδιομορφιών του υφιστάμενου αστικού ιστού και του αποθέματος κενών του χώρων -φυσικών ή μη-(πλατεία, κήπος, πάρκο, φυσικά τοπία, άλση, παραλιακά μέτωπα) για την ενεργοποίηση δικτύων συνδέσεων, ορίων και φίλτρων. Οι οικολογικές παράμετροι στον σχεδιασμό της πόλης καθώς και o συσχετισμός της υλικής με την κοινωνική συνθήκη, θα διερευνηθούν από τους φοιτητές κατά τη διάρκεια των ασκήσεων του μαθήματος, όπου θα επιχειρήσουν επεμβάσεις μερικών ή ολικών αναπλάσεων σε αστικές περιοχές.
Στο συνθετικό επίπεδο θα μελετηθούν οι αλληλεπιδράσεις των διαφορετικών κλιμάκων θεώρησης με βασικές κλίμακες σχεδιασμού τις 1:2000, 1: 1000 και 1:500 με επί μέρους εμβαθύνσεις σε 1:200.