Προπτυχιακές Σπουδές

Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης

Ειδικά θέματα Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης

Στόχος του μαθήματος  είναι  η διερεύνηση  των σύγχρονων εννοιών/θεωριών οι οποίες αναφέρονται στο γενικότερο πλαίσιο του βιώσιμου  σχεδιασμού. Εξετάζονται ζητήματα όπως ο ρόλος των πόλεων στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο σύστημα, τα   Δίκτυα Πόλεων και ο διεθνής ανταγωνισμός και  η κοινωνική και πολιτική διάσταση των πόλεων. Αναλύονται η  σημασία του συμμετοχικού σχεδιασμού στη διασφάλιση ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης του αστικού χώρου,  η κατανόηση του ρόλου των πόλεων στο παγκοσμιοποιημένο σύστημα και η κριτική ανάλυση των σύγχρονων αστικών μετασχηματισμών, όπως και στην κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση του Πολεοδομικού σχεδιασμού.
Παράλληλα εξετάζονται οι ιδιαιτερότητες της ελληνικής πόλης μέσα σε ένα συγκριτικό πλαίσιο με τις πόλεις του δυτικού αλλά και του αναπτυσσόμενου κόσμου, με έμφαση στους βασικούς παράγοντες που διαμορφώνουν τις συνθήκες αστικοποίησης στον ευρύτερο Μεσογειακό χώρο.
Το μάθημα διαρθρώνεται σε δύο ενότητες: την ενότητα των διαλέξεων και την ενότητα της εργασίας, στην οποία οι φοιτητές επιλέγουν ένα ζήτημα και το διερευνούν βιβλιογραφικά.