Προπτυχιακές Σπουδές

Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης

Το χρώμα και η θεωρία του χρώματος

Το μάθημα μέσα από σειρά διαλέξεων και συγκεκριμένων ασκήσεων που δίνονται στου φοιτητές, ερευνά τους χαρακτηριστικούς τρόπους δράσης των χρωμάτων, μέσα από τις διαφορετικές χρωματικές αντιθέσεις όπως: την αντίθεση του χρώματος καθαυτό, την αντίθεση ανοιχτό - σκούρο, την αντίθεση θερμών και ψυχρών χρωμάτων, την αντίθεση μέσω συμπληρωματικών χρωμάτων, την ταυτόχρονη αντίθεση την ποιοτική αντίθεση, και την ποσοτική αντίθεση.
Στόχος του μαθήματος είναι, μέσα από την ζωγραφική πράξη οι φοιτητές να αντιληφθούν ότι όταν ζωγραφίζουν, αποφασιστική είναι η εντύπωση και όχι η πραγματικότητα των χρωμάτων.
Να μάθουν να βλέπουν και να αποδίδουν τη λογική εναλλαγή θερμών και ψυχρών χρωμάτων ή καλύτερα να μάθουν να μεταφράζουν τον τόνο σε θερμά και ψυχρά χρώματα.
Να έρθουν αντιμέτωποι με την αστάθεια που έχει κάθε χρώμα και την αμοιβαία εξάρτηση από τα χρώματα, που βρίσκονται γύρω του, και να κατανοήσουν ότι αν το χρώμα η τα χρώματα στο περιβάλλον ενός χρώματος, αλλάξουν, το χρώμα αυτό, δεν είναι πια το ίδιο. 
Να δουν ότι βασική αρχή της αρμονίας, που πηγάζει από τον νόμο τον συμπληρωματικών, είναι εύκολο να γίνει αντιληπτή όταν ζωγραφίζουμε, λόγω του ότι το μάτι, επιζητεί αυθόρμητα και συνδέει συμπληρωματικά χρώματα.
Το μάθημα έχει εργαστηριακό χαρακτήρα και η παρουσία και συμμετοχή τον μαθητών είναι υποχρεωτική.
Η αξιολόγηση γίνεται στο τέλος κάθε εξαμήνου από την παρουσίαση του συνόλου των ασκήσεων που πραγματοποίησε ο κάθε φοιτητής.