Προπτυχιακές Σπουδές

Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης

Συντήρηση υλικών και δομικών φορέων, μνημείων και αρχαιολογικών χώρων

Το μάθημα στοχεύει να εισαγάγει τους φοιτητές στην γνώση και κατανόηση συντήρησης υλικών και δομικών φορέων μνημείων. Εξετάζονται οι ιδιότητες των δομικών υλικών των αρχαιολογικών μνημείων, οι φθορές που αυτά παρουσιάζουν, οι οποίες συσχετίζονται και με τα αίτιά τους. Εξετάζονται επίσης διάφορες επεμβάσεις συντήρησης με εφαρμογή υλικών τοπικά σε σημεία των μνημείων που χρήζουν άμεσης επέμβασης καθώς και στο σύνολο του αρχαιολογικού χώρου. Δίνεται ιδιαίτερη μνεία σε τεχνικές επεμβάσεων και υλικά που απεδείχθησαν καταστροφικά για την συντήρηση των μνημείων, ενώ αναφέρονται και οι πλέον σύγχρονες τεχνικές επέμβασης με τα συμβατά υλικά που τις χαρακτηρίζουν. Επιπλέον αναφέρεται η σημασία της παρακολούθησης των επεμβάσεων στο χρόνο ως σημαντικό στοιχείο για την κατάσταση συντήρησης των μνημείων Έτσι επιλέγει την παρουσίαση της δομής των υλικών και την συσχέτισή της με τις ιδιότητές τους και την εφαρμογή τους στις δομικές κατασκευές. Αιτιολογεί την επιλογή κατάλληλων υλικών με βάση τις ιδιότητες τους και κριτήρια αειφορίας. Στο μάθημα αυτό εξετάζονται κατ’ αρχάς οι δομικές αστοχίες που συναντώνται στους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, οι οποίες και συσχετίζονται με τα αίτιά τους, με παράθεση παραδειγμάτων από Τείχη, φέρουσες τοιχοποιίες κτισμάτων, στέρνες, δεξαμενές, και υδραγωγεία. Μετά τη διάγνωση των αστοχιών γίνεται διαπραγμάτευση των τρόπων αντιμετώπισής τους με την εξέταση θεμάτων αντιστήριξης, συντήρησης και αποκατάστασης των δομικών στοιχείων των αρχαιολογικών χώρων. Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια:

  • Κατανοεί τα βασικά χαρακτηριστικά των κυριότερων επεμβάσεων σε αρχαιολογικούς χώρους
  • Έχει γνώση των εργαλείων και των τεχνικών που χρησιμοποιούνται για να πιστοποιήσουν την ανθεκτικότητα στον χρόνο των επεμβάσεων
  • Είναι σε θέση διακρίνει και να εκτιμήσει τους βασικούς ρόλους των υλικών σε ένα αρχαιολογικό χώρο.
  • Χρησιμοποιεί τις μεθοδολογίες ελέγχου των υλικών προκειμένου να αποφανθεί για την καταλληλόλητα τους και την εφαρμογή τους σε ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα σχεδιασμού επεμβάσεων στον αρχαιολογικό χώρο.