Προπτυχιακές Σπουδές

Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης

Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής της πόλης

Από το καλοκαίρι του 2018 η Σχολή των Χανίων μετά την εξεταστική του Ιουνίου οργανώνει εργαστήριο διάρκειας  τριών εβδομάδων, με την ονομασία W.A.Ve. (Workshop Architecture Venice), παράλληλα με εκείνο της Βενετίας και άλλες Σχολές στον διεθνή χώρο. Διοργανώνεται στο ΚΑΜ ή στην Πύλη της Άμμου. Η θεματική είναι κοινή, και συνήθως πρόκειται περί συζεύξεων διαφορετικών κλιμάκων σχεδιασμού, όπου συνδιαλέγονται το τοπίο,  η πόλη και η αρχιτεκτονική.  
Το μάθημα προσφέρει τη δυνατότητα   για διατύπωση μιας προσωπικής θέσης σε σχέση με τον υφιστάμενο δομημένο χώρο στην πόλη ή στην ύπαιθρο. Θεωρητικές και ιστορικές παράμετροι καθορίζουν το πλαίσιο αναφοράς της μεθοδολογίας  του μαθήματος η οποία συγκροτείται από τις ομάδες εργασίας, με αφορμή  μια πολυεπίπεδη αρχιτεκτονική και αστική σύνθεση όπου το  οικιστικό απόθεμα διαθέτει αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. 
Οι φοιτητές εντός των 3 εβδομάδων που διαρκεί το εργαστήριο καλούνται να  εμπεδώσουν ζητήματα
που έχουν αντιμετωπίσει στα μαθήματα των Αρχιτεκτονικών Σχεδιασμών προηγουμένων εξαμήνων προσεγγίζοντας το προς επεξεργασία θέμα  μέσα από διαφορετικά πρίσματα και συγκρίσεις με ανάλογες περιπτώσεις όπως αυτές παρουσιάζονται  στις διαλέξεις και στις τηλεδιασκέψεις με το εργαστήριο
 της Βενετίας και τα αντίστοιχα που συμμετέχουν διεθνώς. 
Το εργαστήριο επίσης στοχεύει στην εμπειρία μιας πυκνής σε χρόνο συνέργειας των φοιτητών με τους οργανωτές, τους εκάστοτε φορείς που συμμετέχουν, τους συμφοιτητές και τους διδάσκοντες, ως προετοιμασία για συμμετοχή σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και συλλογική εργασία.