Προπτυχιακές Σπουδές

Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης

Αρχιτεκτονική μικρής κλίμακας και αντικειμένων

Σκοπός του μαθήματος είναι οι φοιτητές να κατανοήσουν σε ικανοποιητικό βαθμό τη βαρύνουσα σημασία του ελέγχου της μικρής κλίμακας στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό αλλά και γενικότερα τους τρόπους που αυτή επηρεάζει την ποιότητα της ζωής μας, ώστε να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις αυτές στην αρχιτεκτονική σύνθεση.
Το κάθε μάθημα έχει διάρκεια πέντε (5) ωρών (διάλεξη και εργαστήριο), γίνεται μια φορά την εβδομάδα και χωρίζεται σε τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος, που αποτελεί και τον βασικό κορμό του μαθήματος, γίνεται μια δίωρη διάλεξη που συνοδεύεται από προβολή διαφανειών και έπειτα ακολουθεί συζήτηση με τους φοιτητές ενώ δίνονται απαντήσεις σε πιθανές απορίες. Το δεύτερο μέρος του κάθε μαθήματος διαρκεί μια ώρα περίπου και έχει πιο ελεύθερη δομή αφού αλλάζει κάθε εβδομάδα και μπορεί να περιλαμβάνει προβολή ταινιών, παρουσιάσεις εργασιών φοιτητών, ασκήσεις, συζητήσεις, κλπ.). Τέλος, στο τρίτο μέρος, γίνεται έλεγχος προόδου της εργασίας, διορθώσεις και παρατηρήσεις.
Οι διαλέξεις  δεν βασίζονται σε μια γραμμική χρονολογική ταξινόμηση της «ιστορίας του design», αλλά αντίθετα διακρίνονται για τη θεματική τους ποικιλία: μικροκατοικία, σχεδιασμός καθημερινών αντικειμένων, κατασκευαστικές λεπτομέρειες και κατηγορίες υλικών είναι μερικές από τις θεματικές πάνω στις οποίες εστιάζει το μάθημα. Στόχος είναι να δοθούν πολλά και διαφορετικά εναύσματα στους φοιτητές προκειμένου να τους καταστήσουν ικανούς να διερευνήσουν και μόνοι τους τα ζητήματα που τους ενδιαφέρουν περισσότερο.
Στις διαλέξεις, στις ασκήσεις και στις συζητήσεις στο μάθημα δίνεται ιδιαίτερη σημασία στους τρόπους κατασκευής των χώρων και των αντικειμένων που πρόκειται να αναφερθούν ως παραδείγματα. Επιπρόσθετα, έμφαση δίνεται και σε τεχνικές γνώσεις και πληροφορίες (υλικά, μέθοδος κατασκευής, ενώσεις, αρθρώσεις, κλπ.). ώστε οι φοιτητές να κατανοήσουν καλύτερα την κατασκευαστική διαδικασία της ‘μικρής κλίμακας’.